Independer.nl start Kwaliteitscheck Hypotheekadviseur

Independer.nl biedt op dit moment een vergelijking van rentes, voorwaarden en dienstverlening van alle hypotheekaanbieders. Wat ontbreekt is het inzicht in de kwaliteit van het hypotheekadvies dat adviseurs bieden. Zoals hotels zijn te vergelijken op basis van een sterrenclassificatie, zo kan bij Independer.nl binnenkort de kwaliteit van hypotheekadvieskantoren worden vergeleken door middel van een rapportcijfer.

Subjectieve en objectieve beoordeling
Het rapportcijfer voor een advieskantoor bestaat uit twee onderdelen. Consumenten kunnen hun mening geven over hun adviseur middels een beoordeling. Dit is te vergelijken met het geven van een beoordeling op Zoover.nl (reisbestemming) of Iens.nl (restaurant).
Hiermee geeft de consument de beleving weer van het adviesgesprek. Omdat een goede ervaring nog niet hoeft te betekenen dat het advies goed was (en vice versa), heeft Independer.nl een kwaliteitsmeting toegevoegd. Deze Kwaliteitscheck Hypotheekadviseur bestaat uit ca. 50 vragen over het adviesproces die de consument online kan invullen. Na het beantwoorden van alle vragen krijgt de consument naast een rapportcijfer over het adviesproces, ook een uitgebreid rapport per e-mail. Daarin staat wat wel en wat niet voldoende is besproken. Met een toelichting en een lijst van tips kan de consument eventueel terug naar zijn adviseur. De test is gebaseerd op de vragenlijst van de Autoriteit Financiële markten (AFM).

Adviseur positief beoordeeld
Sinds mei 2009 hebben ruim 3.000 consumenten op Independer.nl een oordeel gegeven over hun hypotheekadviseur. Uit de eerste analyse blijkt dat consumenten in het algemeen positief zijn over hun hypotheekadviseur: bijna tweederde geeft een 8 of hoger. Eén op de vijf consumenten geeft een onvoldoende. Omdat de Kwaliteitscheck Hypotheekadviseur pas enkele dagen op onze site staat, zijn daarvan nog geen cijfers van beschikbaar.

Gratis informatiepagina voor intermediairs
Zodra er voldoende waarnemingen zijn, worden de rapportcijfers van alle advieskantoren  gepubliceerd. Ieder kantoor krijgt op Independer.nl gratis een eigen pagina waarop het zich kan presenteren met onder meer adresgegevens, openingstijden, een foto, een logo en meer informatie over de adviseurs. Daarbij wordt het rapportcijfer voor het kantoor getoond, evenals alle beoordelingen. Half november krijgen alle intermediairs een inlogcode waarmee ze via een extranet hun pagina kunnen beheren.

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.