Hypotheekklant krijgt vanaf 1 januari aparte rekening voor advies

Naast tussenpersonen moeten ook banken en verzekeraars de kosten voor advies bij complexe producten (hypotheken en levensverzekeringen) apart vermelden op de offerte. Dat is de uitkomst van het debat dat op 8 maart in de Tweede Kamer is gehouden. Minister De Jager van Financiën wilde oorspronkelijk alleen tussenpersonen verplichten om hun kosten apart in rekening te brengen, maar een meerderheid van de Kamer vroeg om deze uitbreiding. En dat betekent dat ook banken en verzekeraars in offertes en facturen moeten aangeven hoeveel klanten moeten betalen voor advies.

In 2013 mag er geen provisie meer worden gevraagd bij het afsluiten van hypotheken, pensioen- of levensverzekeringen. De vandaag besproken maatregel maakt deel uit van deze wetgeving. De minister wil met het provisieverbod ervoor zorgen dat financieel adviseurs meer in het belang van de klant handelen.

Independer.nl is in 1999 opgericht met als belangrijkste drijfveer: het brengen van transparantie in de hypotheek- en verzekeringsbranche. Edmond Hilhorst, een van de oprichters van Independer.nl, is erg blij met het vandaag genomen besluit. “Het is een mooie doorbraak voor consumenten dat de perverse prikkel van provisie bij complexe producten nu eindelijk gaat verdwijnen. Goed dat de politiek inziet dat ook adviseurs van banken en verzekeraars moeten laten zien dat zij niet gratis werken.”

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.