Plek op Independerlijst niet altijd hoogste doel


Omdat Independer ook fungeert als tussenpersoon, schopt de prijsvergelijker tegen nogal wat schenen aan.

AMSTERDAM – Deze week maakt vergelijkingssite Independer weer bekend wie de beste hypotheekadviseurs zijn. Dat klinkt als een zegen voor de consument die richting zoekt in het woud van duizenden adviseurs, maar lang niet alle – goede en slechte – adviseurs werken mee aan de verkiezing.

Independer is een van de meest bezochte vergelijkingssites van Nederland. Anders dan de naam doet vermoeden, is de site niet onafhankelijk, maar deels eigendom van verzekeraar Achmea. Naast het vergelijken en aanbieden van verzekeringsproducten, bankproducten en diensten in de gezondheidszorg biedt Independer sinds enkele jaren ook een vergelijking aan van tussenpersonen zoals hypotheekadviseurs. Klanten van financieel adviseurs kunnen hiervoor een beoordelingslijst invullen, mede gebaseerd op AFM-vragen. Alle reden voor adviseurs om hun stinkende best te doen om zo hoog mogelijk op de ranglijst te komen, zo lijkt het.

Maar niet alle tussenpersonen staan te springen om een plekje op de lijst van Independer, zo blijkt. Tegenstanders zien in de site een directe concurrent. Anderen kunnen zich niet vinden in de voorwaarden voor een plek op de ranglijst en weer anderen zeggen dat Independer niet alle beoordelingen publiceert.
Vooral de zelfbenoemde Robin Hood van de financiële adviessector, Nico van Koesveld uit Barneveld, roert zich in het debat. Van Koesveld, nu nog hoog in de ranking, weigert de deelnemingsvoorwaarden voor de eindranking te tekenen en kan daarom fluiten naar de titel. Hij noemt de voorwaarden voor nominatie ’verlammend’. Bovendien, om hoog in de lijst te komen, moeten zijn klanten naar de Independersite, waar zij aanbiedingen krijgen van producten die Independer als tussenpersoon ook aanbiedt.

Ook Hajo de Vries van Hypotheekshop Almere doet niet mee. „Tot mijn verbazing werden niet alle beoordelingen over mij geplaatst. Dat is frustrerend voor mij en voor de klant, want invullen kost ook tijd. Op mijn vraag aan Independer waarom dat zo is, waren ze niet transparant.”
En ook de Utrechtse adviseur Maarten Koster laat een kans op de Independertrofee bewust lopen. „Ik heb geen behoefte om mee te doen, ook al wekken ze de indruk onpartijdig te zijn. Independer is gewoon een commerciële partij. Ik wil ze niet helpen met mijn klanten.”

Namens Independer reageert manager Joop Cohen. „Wij plaatsen in principe alle beoordelingen, maar hebben wel een automatisch systeem voor fraudedetectie. Daardoor worden sommige beoordelingen niet geplaatst. Wij hebben ongeveer 6000 kantoren in onze database staan. Van zo’n duizend kantoren hebben wij een totaalscore. Van de actieve kantoren is dit een significant percentage”, stelt Cohen. „Het is volgens ons meer dan aannemelijk te veronderstellen dat de beste bovenaan komt. Ze hebben ook een behoorlijk mee te werken belang, want het genereert veel omzet.”

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.